Nieuws

govroam voor overheid en gemeenten

govroam voor overheid en gemeenten

govroam stelt overheidsinstellingen in staat om op een veilige manier gebruik te maken van elkaars wifi netwerk. Dit gebeurt met de eenvoud zoals u gewend bent van uw mobiele netwerk. In onderstaand artikel leest u alles wat u moet weten over govroam en hoe Client ICT Groep u kan begeleiden bij de aanvraag en aansluiting op het landelijke netwerk.

Wat is govroam?

govroam maakt het mogelijk om wifi netwerken binnen aangesloten overheidsinstanties zoals gemeenten, ministeries, waterschappen, ZBO’s, etc. te delen. Een gebruiker kan overal zijn eigen e-mail adres en wachtwoord gebruiken om aan te melden op het netwerk van een andere overheidsinstantie. In de meeste gevallen gebeurt het aanmelden zelfs automatisch. U kunt dit vergelijken met de eenvoud van het roamen tussen mobiele providers. Gebruikers binnen de aangesloten instanties hoeven dus geen draadloze toegangscodes meer uit te wisselen. Geen digitale grenzen meer, maar een toegankelijk, veilige en gebruikersvriendelijke wijze van samenwerken tussen diverse overheidsinstanties.
Onlangs tekende Stichting govroam een overeenkomst met VNG/KING zodat eind 2017 alle Nederlandse gemeenten over deze oplossing kunnen beschikken. De samenwerking is onderdeel van een gemeenteprogramma om overheden slimmer en efficiënter te digitaliseren. Inmiddels werken steeds meer gemeenten en overheden met govroam, benieuwd welke dit zijn? Bekijk hier de actuele locaties.
Introductiefilm govroam (stichting govroam op youtube)

Bij het rijk, gemeenten en waterschappen is govroam een de facto standaard voor veilige toegang tot wifi-netwerken. Het is een bewezen technologie, gebaseerd op eduroam uit het onderwijs. Dit is wereldwijd in gebruik.

Hoe gaat dit in zijn werk?

In de praktijk betekent dit dat uw gebruikers een draadloos netwerk met de naam “govroam” zien. Indien er wordt aangemeld op dit netwerk, zal de authenticatie via de lokale servers verlopen. Is de gebruiker niet bekend binnen deze omgeving dan zal het aanmeldingsverzoek worden doorgestuurd naar de organisatie waartoe de gebruiker behoort. Pas als de gegevens correct zijn ingevoerd, wordt er toegang verleend tot wifi netwerk.
De koppeling tussen de organisaties vindt plaats via een beveiligde verbinding over het internet. Deze is gebaseerd op het radius protocol.
govroam is een initiatief ván en vóór de overheid. Het is gebaseerd op een vergelijkbare samenwerking in het onderwijs; genaamd eduroam®. eduroam werd ontwikkeld door SURFnet en heeft inmiddels wereldwijd 20 miljoen gebruikers. SURFnet werkt actief mee aan govroam. Uitrol vindt plaats in samenwerking met het Rijk, VNG/KING en Het Waterschapshuis.

Wat houdt het aansluiten op govroam in?

govroam vergt een geringe uitbreiding van uw bestaande infrastructuur. In een kort intakegesprek lichten we u in over govroam, de impact voor uw organisatie en welke stappen wij voor u gaan uitvoeren.
Cliënt ICT Groep heeft reeds een aantal succesvolle govroam trajecten doorlopen en is uw aanspreekpunt voor govroam. Cliënt ICT Groep begeleidt u bij de aanvraag, voert de configuratie binnen uw netwerk uit en koppelt uw organisatie aan de landelijke Govroam voorziening. U ervaart het als ‘Nachtrust’.
Wij begeleiden u uiteraard graag bij het aanvraagproces. Heeft u interesse in een vrijblijvend gesprek, vul dan het formulier "afspraak maken" op deze pagina in. U kunt ons ook bereiken op 085 020 00 70

Brochure aanvragen

Wil jij ook de wereld voor blijven? Vraag dan nu de brochure aan. Je ontvangt deze brochure digitaal.

Aanvragen

Afspraak maken

Voor een persoonlijke kennismaking nemen we graag rustig de tijd. Zullen we daarom eerst een afspraak maken?

Afspraak maken

Op deze website worden functionele en analytische cookies gebruikt. Op deze manier zorgen wij dat de website naar behoren functioneert.

Lees meer