Referenties
ZGT Ziekenhuis Groep Twente

ZGT Ziekenhuis Groep Twente

Diagnostiek tot op de pixel nauwkeurig? VDI Techniek maakt het op afstand mogelijk

Altijd overal en op elk gewenst moment kunnen werken. Met name de  opkomst van de VDI Techniek maakt het tegenwoordig technisch mogelijk om een flexibele manier van werken aan uw medewerkers aan te bieden. Ook de afdeling Radiologie van Ziekenhuis groep Twente (ZGT) zag en ziet de voordelen van het op afstand kunnen werken. Samen met afdeling ICT en partner Cliënt ICT groep heeft Jeroen Geerdink als projectleider een  ‘Proof Of Concept’ uitgevoerd op basis van een geavanceerde VDI-omgeving. “Het idee over hoe deze oplossing technisch in te richten is werd in 2015 opgedaan door een aantal collega’s van de ICT afdeling van ZGT bij een bezoek aan BriForum.

Een uniek concept, want tot op dit moment is ZGT één van de weinige zo niet het enige ziekenhuis ter wereld dat een traject als dit heeft ingezet voor radiologie verslagwerkplekken.”

“Het op afstand kunnen beoordelen van CT-, MR en röntgenbeelden op een kwalitatief hoog niveau optimaliseert de zorg- en dienstverlening richting onze patiënten. Tegelijkertijd zorgt het op afstand kunnen werken voor een efficiencyslag waardoor we als afdeling nog sneller en beter kunnen acteren”, stelt Geerdink.

“Tot voor kort waren de bestaande VDI-oplossingen echter niet toereikend. Maar de doorontwikkeling van de virtualisatietechniek in combinatie met de kracht van de samenwerking tussen de partners (de afdelingen Radiologie, klinische Fysica, ICT van ZGT en de professionals van Cliënt) maakt dat we er alle vertrouwen in hebben dat onze radiologen straks virtueel kunnen werken”, vult collega Jeroen Agten, Server beheerder en  medeverantwoordelijk voor ICT architectuur binnen het ZGT aan.

Traditioneel maakt men binnen de Radiologie afdeling van ziekenhuizen voor het beoordelen van medische beelden gebruik van zware desktop PC ‘s met geavanceerde grafische kaarten in combinatie met meerdere hoge resolutie (3MP) monitoren. “Deze lokale werkstations zijn in de praktijk echter lastig te beheren en moeilijk toegankelijk te maken buiten het ziekenhuis. Daarom zagen we lange tijd geen mogelijkheid om virtualisatie toe te passen in het werkveld van de afdeling Radiologie”, verduidelijkt Agten. “In 2015 zijn er echter virtualisatie technieken beschikbaar gekomen, welke theoretisch de hoge systeemeisen zouden kunnen ondersteunen. Daarop hebben we besloten het traject in gang te zetten.”

Geerdink: “Technisch is er al heel veel mogelijk. Tegelijkertijd is er het besef dat de minste afwijking van systeem of apparatuur van invloed kan zijn op de diagnose. Dat kan dus niet dus dat betekent dat alleen het beste van het beste goed genoeg is om dit traject te doen slagen. Zo moeten de performance van een werkstation en monitor combinatie waarmee medische beelden worden beoordeeld, voldoen aan internationale richtlijnen. Er moeten periodiek constantheidsmetingen worden uitgevoerd om te verifiëren dat de beeldkwaliteit van de 3 MP  monitoren binnen de gestelde toleranties van de norm is. Een tweede belangrijk aspect is dat de gebruikte applicaties zoals software voor het beoordelen van de medische beelden, toegang tot patiëntdossier en werklijstplanning en gebruiken van interactieve spraakherkenning goed moeten functioneren om de beoordelende radioloog  efficiënt te laten werken. Kortom, het luistert erg nauw.”

Voor en door professionals. Zo laat het project zich dan ook het best omschrijven”, beamen Geerdink en Agten tot slot. Agten: “Cliënt ICT Groep  is zo’n professionele partner met veel kennis op het gebied van VDI. Wij hebben ze gedurende het traject via een hardware leverancier leren kennen. Samen met de afdelingen Radiologie, klinische Fysica, ICT van ZGT en Cliënt ICT Groep  hebben we in korte tijd een succesvolle VDI PoC afgerond. Medio 2016 verwacht ZGT de eerste radiologie verslagwerkplekken middels VDI in productie te nemen”.

Brochure aanvragen

Wil jij ook de wereld voor blijven? Vraag dan nu de brochure aan. Je ontvangt deze brochure digitaal.

Aanvragen

Afspraak maken

Voor een persoonlijke kennismaking nemen we graag rustig de tijd. Zullen we daarom eerst een afspraak maken?

Afspraak maken

Op deze website worden functionele en analytische cookies gebruikt. Op deze manier zorgen wij dat de website naar behoren functioneert.

Lees meer